T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MARDİN / NUSAYBİN - Nusaybin Mesleki Eğitim Merkezi

Sıkça Sorulan Sorular

Ekm

Mesleki Eğitim Merkezleri ile ilgili değişiklik olduğunu duydum. Ne değişti?

 9/12/2016 Tarih ve 29913 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan değişiklikle mesleki eğitim merkezi zorunlu ortaöğretim  kapsamına alındı. Yani ortaokulu bitirenler zorunlu ortaöğretim (lise) eğitimini mesleki eğitim merkezlerinde  tamamlayabileceklerdir. Ayrıca işverenlere çalıştırdığı çırak öğrenciler için her ay devlet katkısı sağlanacaktır.

       9/12/2016 tarihinden önce mesleki eğitim merkezlerine kayıtlı çırak ve kalfalar, eğitime başladıkları tarihte yürürlükte olan öğretim programları ve mevzuata göre öğrenimlerini sürdüreceklerdir.

Ekm

Mesleki Eğitim Merkezine kimler kayıt olabilir?

Ortaokul mezunları, herhangi bir liseden ayrılanlar, lise mezunları (şu an herhangi bir lisede okuyanlar nakil olabilir), üniversite mezunları 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre çıraklık eğitimi uygulama kapsamında olan 142 meslek dalında bir işyerinde çalışanlar kayıt olabilir. Yaş sınırı yoktur.

Ekm

Mesleki eğitim merkezine ne zaman kayıt olabilirim ?

  Mesleki eğitim merkezine ilk defa yerleştirilen öğrencilerin sözleşme imzalama sürecinin ders yılının başlamasını takip eden en geç iki ay içerisinde tamamlanması gerekir. 3308 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamında bir işletme ile sözleşme imzalayanların kayıtları yıl boyunca devam eder. Bunlardan ikinci dönem başlangıcına kadar kayıt yaptıranların 9 uncu sınıf teorik eğitimi yoğunlaştırılarak tamamlanabilir. Ders yılının ikinci döneminin başlangıcından itibaren kayıt yaptıranlar ise işletmede mesleki eğitimlerine devam ettirilir, ancak o ders yılı için yılsonu puanı verilmez. Bunlar o yıla ait okuma hakkını kullanmamış sayılır ve teorik eğitimleri yeni ders yılı başında başlar. Ortaöğretim kurumu mezunu olanların kayıtları doğrudan 10 uncu sınıfa yapılır. Herhangi bir okulda okuyan öğrenciler nakil olmak istediklerinde yönetmelik nakil esaslarına göre kayıt olabilmektedirler. 

Ekm

Mesleki eğitim merkezine kayıt olduğumda mutlaka bir işyerinde çalışmak zorunda mıyım ?

Bir işyerinde çalışmak zorunludur. Ancak ortaokul son sınıf öğrencileri mesleki eğitim merkezine yerleştirildiğinde eğitim öğretimin başladığı tarihten itibaren iki ay okula devam ederler. Bu süre içinde öğrenci, öğrenci velisi veya okul aracılığı ile bir işletme bulunup sözleşme imzalandığında süreç başlamış olur.

Ekm

5-) Mesleki eğitim merkezlerinde hangi meslek dallarında kayıt yaptırabilirim.

  3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre  çıraklık eğitimi uygulama kapsamında olan 140 meslek dalında bir işyerinde çalışanlar kayıt olabilirler.

Ekm

Mesleki eğitim merkezine kayıt oldum, sigortam ne zaman başlar ?

 İlgili meslek dalında bir işletme ile sözleşme imzalanıp okula teslim edildiği gün SGK girişi yapılır. Örneğin sözleşme ve ekleri 5 Eylül günü okula teslim edildiğinde aynı gün  SGK işe giriş bildirge işlemi yapılır, ancak SGK  işe başlama tarihi bir gün sonrası yani 6 Eylül olur.

Ekm

Mesleki eğitim merkezini bitirdiğimde hangi belgeleri alabilirim ?

 Sırasıyla KALFALIK ve USTALIK  belgeleri alınabilir. Ustalık belgesi olanlar için düzenlenecek kurs sonunda başarılı olanlara USTA ÖĞRETİCİLİK belgesi verilmektedir.

Ekm

Aynı meslekte başka bir iş yerinde çalışabilir miyim ?

Bir işletme ile sözleşme imzalanıp mesleki eğitim merkezi müdürlüğünün onaylamasıyla sözleşme yürürlüğe girer. Sözleşmede yazan hükümlere aykırı olarak işyeri değiştirilemez. Ancak karşılıklı anlaşarak ve sözleşmede belirtilen hükümlere uygun olarak aynı meslek dalında başka bir işyeri ile süresi içinde sözleşme yapılıp mesleki eğitim merkezi müdürlüğünün onayı ile işyeri değişikliği yapılabilir.  

Ekm

Öğrencilerin sigorta primlerini işveren mi yoksa okul mu ödüyor ?

Öğrenci sigorta primleri okul tarafından ödenmektedir. Öğrencilere iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi ödenmektedir.

Ekm

Teorik ve pratik eğitim nedir ?

Teorik eğitim okulda yüz yüze yapılan eğitimdir. Pratik eğitim ise 140 meslek dalında usta öğretici gözetiminde işletmede yapılan eğitimdir

Ekm

Mesleki eğitim merkezine kayıt olduğumda haftada kaç gün okula geleceğim ?

Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin teorik eğitimi, haftada en az bir, en fazla iki gün olacak şekilde planlanır.

Ekm

Yanımda çalışmakta olan çırak öğrenciye ödediğim maaş için vergi ödeyecek miyim ?

Vergi ödenmez. Çırak öğrenciye ödenecek maaş her türlü vergiden muaftır.

Ekm

Yanımda çalışmakta olan çırak öğrenci için ayrıca işveren olarak sigorta primi ödeyebilir miyim ?

 Mesleki eğitim merkezine kayıt olan öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi okul tarafında ödenmektedir. İşveren isterse ayrıca sigorta primi ödeyebilir.

Ekm

Yanımda çalışan çırak öğrenci iş kazası geçirdi, ne yapmalıyım?

Öğrenci iş kazası geçirdiğinde kazayı takip eden üç gün içerisinde okul müdürlüğüne bildirilip, iş kazası raporunun okul tarafından SGK sistemine girilmesi sağlanmalıdır. Aksi halde cezai müeyyide uygulanmaktadır.

Ekm

Lisede okuyan oğlum iki yıl üst üste sınıfta kaldı. Bir işyerinde çalışarak mesleki eğitim merkezine kayıt yaptırabilir miyim?

  Kayıt yaptırabilirsiniz. 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre  çıraklık eğitimi uygulama kapsamında olan 140 meslek dalında bir işyerinde çalışmak kaydıyla kayıt olunabilir.

Ekm

Herhangi bir meslek dalında çalışan çırak öğrenci mesleki eğitim merkezine kayıt olmak istediğinde diğer gerekli evraklarla beraber "sağlık durumunun girmek istediği meslek alanına uygun olduğunu gösteren sağlık raporu almak zorunda mı ?

Mesleki eğitim merkezine kayıt sırasında öğrencilerden 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 15 inci maddesine göre sağlık durumunun girmek istedikleri meslek alanına uygun olduğunu gösterir işe giriş sağlık raporu istenilmesi zorunludur.